Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttäjäkokemusta. Voit tutustua tarkemmin, mitä evästeitä sivustomme käyttää ja rajata haluamaksesi.
Headshaking
HEADSHAKING
Headshaking tarkoittaa hallitsematonta äkillistä pään ravistelua, joka esiintyy kohtauksittain. Ravistelu voi olla lievää nykimistä tai erittäin rajua viskomista, johon voi liittyä pystyynnousemista tai peruuttamista, pahimmillaan hevonen voi jopa kaatua tai olla muuten vaarallinen käsitellä. Ravistelu on usein pystysuuntaista, mutta voi esiintyä muihinkin suuntiin tai nenän hankaamisena, saattaa myös olla ettei hevonen anna koskea itseään pään aluelle. Oireet ovat usein pahempia rasituksessa.
Headshaking-oireilun voi laukaista useampi eri tekijä, esimerkiksi auringonvalo, pöly tai tuuli. Usein oireita tarkkailemalla omistaja voi saada selville laukaisevan tekijän, joka saa hevosen oireilemaan. Kun laukaiseva tekijä löydetään, on mahdollista helpottaa oireilua välttämällä tätä; esim. treenien ja tarhaamisen ajoittaminen hämärän aikaan, ratsastaminen maneesissa, nenäsuojaverkkojen tai valolta suojaavien huppujen käyttö.
Varsinaisen head shakingin tarkkaa syytä ei tiedetä mutta ilmeisimmin on kyseessä kolmoishermosärky. Diagnoosi perustuu poissulkumenetelmään, jossa tutkitaan hevonen pään ravistelua aiheuttavien muiden ongelmien varalta. Tutkimuksiin kuuluu useimmiten suun tutkimus, silmien tutkiminen, hengitystie- ja ilmapussien tähystys ja pään alueen röntgenkuvaus. Myös allergiat on hyvä sulkea pois etenkin, jos oireilu painottuu nenän hankaamiseen ja pärskimiseen. Mikäli muuta selittävää tekijää ravistelulle ei löydy, jää diagnoosiksi head shaking. Lisäkeinona diagnostiikassa voidaan käyttää hermopuudutuksia.
Head shaking on hevoselle erittäin kivulias tila. Hoitona on käytetty aiemmin mainittua laukaisevan tekijän välttämistä, hermokipuun vaikuttavia kipu- sekä tulehduskipulääkkeitä ja uusimpana elektroakupunktiota, jonka avulla osa hevosista on saatu lähes oireettomiksi.
Soile Pakkanen, hevossairauksien erikoiseläinlääkäri, ELT, AitoVet 2021